Cesta plave ribe

ŠETNJA CESTOM PLAVE RIBE

Rivijera Crikvenica ima i jednu pomalo nesvakidašnju cestu, čije nastajanje nije inspirirano nekim poznatim pojedincem ili događajem, nego – ribom. Ime joj je "Cesta plave ribe". Riječ je o posebnoj cjelogodišnjoj gastronomskoj ponudi temeljenoj na vrijednoj tradiciji. Plava riba ima vrlo blagotvoran učinak na zdravlje, što su Crikveničani znali još pred nekoliko stotina godina. Tada je ribarstvo bilo najznačajnija djelatnost, a mnogi su ribari iz ovoga kraja bili pravi majstori svoga zanata, traženi i cijenjeni i u dalekim prekooceanskim zemljama. Vrijeme je to kada je plava riba bila svakodnevna vladarica crikveničkih trpeza i nezaobilazan dio ručka, međuobroka ili večere.

Na posebnom letku pronađite restorane i hotele s oznakom "Cesta plave ribe" i obiđite ih! U svojoj stalnoj ponudi imaju posebno istaknuta ukusna jela od plave ribe.


 

MJESEC PLAVE RIBE

Uz "Cestu plave ribe", poseban je podsjetnik na bogatu tradiciju je manifestacija "Mjesec plave ribe", u sklopu koje lokalni ugostitelji u rujnu predstavljaju svoje specijalitete. Ovaj gastro doživljaj ne znači samo kušanje slasnih i zdravih ribljih specijaliteta, već i druge zanimljive aktivnosti. Posebno je dinamično i uzbudljivo na radionicama pripreme tradicionalnih specijaliteta od plave ribe, gdje i vi svake godine možete naučiti kako napraviti ukusno i zdravo jelo i u vlastitom domu iznenaditi svoje najmilije. Najbolji su začini plavome tjednu zabavni program, glazba i ples na čistom morskom zraku, u ugodnom društvu domaćina.

"Cesta plave ribe - Mjesec plave ribe" osvojila je i srca struke pa je 2014. dobila nagradu "Simply the Best" u kategoriji tematsko-gastronomske manifestacije.

MJESEC PLAVE RIBE - DOGAĐANJE

 

 

MALI GURMANSKI SAVJET ZA KRAJ

Svakako kušajte slasne "Crkveniške rupice"! U ovome kraju poznate su i kao "balice", "kolubice" i "gunjci".

Pitate li za recept, svatko će vam rado otkriti kako su ih nekada pripremale majke i žene ribara.

0
No votes yet