57. RIBARSKI TJEDAN

26. kol. 2023. - 02. ruj. 2023.
Mjesto događanja: 
Crikvenica
Vrijeme početka: 
10:00

 

„Ribarski tjedan“ – čarobna spona bogate tradicije i moderne svakodnevice

O važnosti crikveničkoga ribarstva dovoljno govori podatak da su ovdašnji ribari pedesetih godina 20. stoljeća ostvarili čak 30 % cjelokupnoga jadranskoga ulova. Danas bogata tradicija ne živi samo u sjećanjima i zapisima. Među ostalim, o njoj već 57. godinu priča i jedna posebna manifestacija u Crikvenici. Spaja ljubav prema moru, tradiciju i suvremenost, a ime joj je – „Ribarski tjedan“. Još od 1966. brojnim generacijama ukazuje na važnost očuvanja kulturno-povijesne baštine. U počecima se zvala "Crikveničke ribarske noći", a osnovni joj je cilj bio pružiti čim više zabave gostima u razdoblju posezone. Kroz dugi niz godina su se u programu izmjenjivala i nadopunjavala događanja, a većini im je zajedničko obilježje povezanost s morem. Mnoge generacije posjetitelja planiraju svoj odmor upravo u vrijeme njegova održavanja.

Ove godine obilježavamo 57. „Ribarski tjedan“ u razdoblju od 26. kolovoza do 2. rujna 2023.

Ljubav prema moru, ribarstvu i tradiciji ovoga područja utkana je u brojna događanja ove manifestacije – sportska, glazbena, zabavna, kulturna… I ove godine nas očekuje pregršt događanja u slavljeničkom tjednu, u kojem ne morate biti samo pasivni promatrač, već aktivni sudionik. Gurmane će razveseliti posebna gastro ponuda oslonjena na tradiciju, ljubitelje vina očekuju vinske radionice, najmlađi će uživati u sadržajima namijenjenim njima (edukativne radionice)… Tradicija će se pokazati u kreativnom ruhu starijim generacijama kako bi ih podsjetila na neka prošla vremena, a mlađima kako bi im pokazala na vrijednost istoga i nečemu ih naučila. Stoga su plovidba ribarskim brodovima, festival čakavske besede, jedriličarska regata krstaša, regata drvenih barak te izložbe u muzeju i galeriji samo dio ove priče o ljubavi čovjeka i tradicije. A kako svaki dobar sadržaj prati i dobra glazba, za to će se pobrinuti mnogobrojni izvođači, kao što su Luka Nižetić, Zorica Kondža, glazbeni sastav „Baruffa“, Klapa „Tramuntana“ i dr.

Tijekom cijeloga tjedna ne zaboravite ovjekovječiti svoje najljepše uspomene na jednom od mjesta za fotografiranje, kao i sudjelovati u nagradnoj igri „Pronađi sirenu“. Krenimo zajedno na putovanje na kojem će vam more ispričati svoju priču i pozvati vas da uživate u prekrasnim običajima koji se njeguju još i danas.

#RibarskiTjedanZlataVrijedan

 

PROGRAM 57. RIBARSKOG TJEDNA

 

 

 

5
Average: 5 (1 vote)