Dramalj

Prirodni izlaz na more iz Vinodolske kotline

Dramalj je danas turističko mjesto s privatnim vilama, brojnim novosagrađenim zgradama i apartmanima u privatnom smještaju, odmaralištima i hotelima. Priroda je prema Dramlju bila blagonaklona - mediteranska klima, bujna vegetacija, čisto more i obilje sunčanih sati dodatni su bonus za svakog gosta koji Dramalj odabere za svoju destinaciju.

Ali, nije Dramalj od jučer!

Najprije je bio Dram, negdje tamo u 6. ili 7. stoljeću (dram – naziv za staru grčku mjeru za težinu). Hrvati su po dolasku na ovo područje ime prilagodili sebi i dodali "- alj".  Starost Dramlja potvrđuje i u njemu najraširenije prezime Domijan (lat. Domian) koje seže iz doba kada su tu obitavali Rimljani. Kako je prirodni izlaz na more iz Vinodola, pretpostavlja se da je naselje nastalo kako bi pružilo sklonište i prenoćište za trgovce i pomorce.
Dramlju pripada i naselje Kačjak (što dolazi od "kača" – zmija, koja je, pak, česti simbol na crikveničkoj rivijeri). Kačjak je, zapravo, poluotok s turističkim naseljem do kojeg se danas proteže šetalište uz more koje Dramalj povezuje s Crikvenicom.
Zbog vrlo povoljnih klimatskih i geografskih uvjeta potkraj 19. stoljeća su turisti, planinari i lovci počeli sve više posjećivati Hrvatsko primorje. Tada počinje i intenzivan razvoj Dramlja.

Omorika

Pogled s plaže u Dramlju

U Dramlju ćete naći prekrasne plaže, nekoliko ih ima dodatne zabavne sadržaje, a na nekima se redovito održavaju kulturne i zabavne manifestacije, poput "Melodija s okusom mora". Također, svake se godine u svibnju obilježavaju dani Svete Jelene sa svečanim euharistijskim slavljem na 22. svibnja, kada je blagdan zaštitnice župe.
Malen, ali zanimljiv, Dramalj će vas osvojiti svojim prirodnim ljepotama, kulturno-povijesnim sadržajima, sjajnim mogućnostima za rekreaciju i opuštenošću koja je neprocjenjiva u današnje vrijeme.

 

INFO:
Turističko-informativni centar Dramalj
Gajevo šetalište 48, 51265 Dramalj
+385 51 786 363
info@tzg-crikvenice.hr

0
No votes yet