Upute za iznajmljivače

Dobrodošli u kutak za iznajmljivače.

U ovom dijelu možete pronaći upute i materijale koji su Vam potrebni za obavljanje ugostiteljske djelatnosti pružanja usluge smještaja u domaćinstvu. Svi materijali objavljeni na stranicama Turističke zajednice Grada Crikvenice isključivo su infromativnog karaktera. 

Sve dodatne materijale vezane za propise iz turizma možete pronaći na stranicama Narodnih novina (www.nn.hr) i na stranicama Ministarstva turizma (www.mint.hr).

 

OBAVIJESTI ZA IZNAJMLJIVAČE

Građanin koji pruža ugostiteljske usluge dužan je: - posjedovati rješenje o odobrenju za pružanje usluga - cjenik usluga vidno istaknuti u svakoj sobi, odnosno apartmanu i imati isti u knjigama - utvrditi normative namirnica, pića i napitaka, ako takve usluge pruža - na glavnom ulazu u objekt postaviti standardiziranu ploču - u svakoj smještajnoj jedinici mora biti plan evakuacije, koji mora biti izložen na unutarnjoj strani ulaznih vrata ili u neposrednoj blizini - istaknuti kućni red - dostupan obrazac za prigovor - imati kutiju prve pomoći u svakom apartmanu, odnosno sobi - prijavljivati i odjavljivati goste u sustav eVisitor u roku od 24 sata po dolasku tj. odlasku - sustav eVisitor ima ugrađen popis turista, a temeljem Pravilnika o knjizi gostiju, popis gostiju i knjiga gostiju više se ne trebaju ručno voditi - voditi knjigu „Evidencija prometa“ - za svaku izvršenu uslugu, gostu izdati račun s brojem, vrstom, količinom i cijenom te zadržati u bloku za sebe kopiju tog računa - prilikom oglašavanja i reklamiranja usluga i isticanja poruka u promidžbenim materijalima, iznajmljivač ne smije koristiti oznaku propisane vrste i kategoriju objekta koja nije utvrđena rješenjem nadležnog ureda - uplatiti godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe - uplatiti godišnji paušalni iznos poreza - ispuniti i predati TZ obrazac u Poreznu upravu te platiti turističku članarinu.

Tvrtke koje su dobile suglasnost za izradu standardiziranih ploča za ugostiteljske objekte u kojima se pružaju usluge smještaja možete pronaći OVDJE