Ostali lokaliteti kulturno - povijesne baštine

Brončani kip Ribar

Brončani kip Ribar, koji je izradio akademski kipar Zvonko Car, nalazi se u crikveničkoj gradskoj luci, a nastao je u znak sjećanja na bogatu tradiciju ribarstva.

Meteorološka stanica

Meteorološka stanica je osnovana 1900. godine, nalazi se u Parku Stjepana Radića u Crikvenici te neprekidno bilježi temperaturu i druge važne meteorološke podatke.

Gradina Badanj

U neposrednoj blizini Crikvenice, uz tok Dubračine, postoji nevelika, ali strateški izvrsno postavljena gradina - Badanj, najstariji spomenik srednjovjekovnog fortifikacijskog graditeljstva u Vinodolu. Nije poznat izvorni naziv utvrde, napuštene nakon velikog potresa u 14. stoljeću. Uz povijest Badnja se vezuje legenda o zakopanom blagu koje čuva velika zmija, a Hrvati su je čuli od starosjedilaca koje su tamo zatekli. Zmija je staromediteranski božanski simbol, a legende o zakopanom blagu su česte na području crikveničke rivijere i Vinodola. 

Polača

Polača je općeniti selački naziv za sve izvore vode. Posljednja polača na kojoj je uređeno perilo, prostor za pranje, nalazi se ispod crkve Sv. Katarine i predstavlja zanimljiv spomenik pučkog graditeljstva. Na zidu pored izvora se nalazi mozaik, rad akademskoga slikara Hajrudina Kujundžića, a prikazuje Selčanku u narodnoj nošnji.

0
No votes yet