Kulturno-povijesna baština

Od arheoloških lokaliteta, kao što je Lokvišće u Jadranovu, preko polače, izvora vode i jedinstvenog spomenika pučke arhitekture do mnogobrojnih crkvica i kapela sastavljeno je tkanje "knjige" o kulturno-povijesnoj baštini Rivijere Crikvenice.

Iščitajte u nastavku nekoliko njezinih poglavlja.

ARHEOLOGIJA

Arheološko nalazište "Ad Turres" u Crikvenici

Arheološka istraživanja na lokalitetu "Igralište" pokraj nogometnog stadiona u Crikvenici potvrdila su da je "Ad Turres" naziv antičke Crikvenice. I ne samo to, već i da povijesni razvoj grada traje već više od 2.000 godina! Osim toga, otkrivena je lokalna keramičarska radionica Seksta Metilija Maksima za proizvodnju amfora, uporabne i graditeljske keramike, po svojoj očuvanosti jedinstvena na prostoru Hrvatske.

Lokvišće – iz doba Rimljana

Arheološki lokalitet Lokvišća u Jadranovu najstariji je spomenik kulture u mjestu. Osim što je arheološko nalazište, uvala ima i prirodno ljekovito blato balneološke kvalitete.

POVIJESNA SVAKODNEVICA

Polača u Selcu

Polača je naziv za izvore vode. Tako su izvore nazivali ovdašnji seljaci. Posljednja polača, na kojoj je uređeno perilo, odnosno mjesto na kojem su žene prale rublje, nalazi se ispod crkve Sv. Katarine.

Ova polača zanimljiv je spomenik pučkog graditeljstva.

Na zidu pored izvora se nalazi mozaik, rad akademskoga slikara Hajrudina Kujundžića, a prikazuje Selčanku u narodnoj nošnji.

Meteorološka stanica u Crikvenici

Još od 1900. godine kada je osnovana, meteorološka stanica u Crikvenici neprekidno bilježi temperaturu i druge važne meteorološke podatke. Pronaći je možete u Parku Stjepana Radića.

Tunere u Jadranovu i Selcu

Tunera je simbol bogate ribarske tradicije, a ona u Jadranovu je jedna od rijetkih koje su ostale sačuvane na području Kvarnera. U Selcu je nakon dugo vremena na radost svih mještana, a posebno ribara, postavljena nova tunera.

Brončani kip Ribar

Djelo akademskoga kipara Zvonka Cara, brončani kip "Ribar" nalazi se u crikveničkoj gradskoj luci. Nastao je u znak sjećanja na bogatu tradiciju ribarstva.

0
No votes yet