Crikvenica

Crikvenica - zakopano blago i dragocjenosti posvuda uokolo

Zdrava mediteranska klima, ugodna i blaga, glavni je adut zdravstvenog turizma u Crikvenici već više od stotinu godina. Ako se k tome dodaju čisto more, blagotvorni zrak i ljepote prirode, dileme nema – zdravlje je PRVA DRAGOCJENOST koja je u Crikvenici „nadohvat ruke“.

U kategoriju DRUGE DRAGOCJENOSTI spadaju duge šljunčane i pješčane plaže. Povezane prirodnom šetnicom kroz mirisno mediteransko raslinje i upotpunjene zanimljivim sadržajima za djecu, crikveničke plaže užitak su za svakog kupača, šetača, rekreativca, biciklista, turista…Povoljna mikroklima s blagim zimama i ne prevrućim ljetima dodatna su pogodnost.

TREĆA DRAGOCJENOST je vrijedno povijesno i kulturno nasljeđe. Ono je sastavni dio turističke ponude i nezaobilazno svakome tko pohodi Crikvenicu. Od antičkih ostataka, preko vrijednih artefakata u gradskim muzejima i galerijama do Ribarskoga tjedna, tradicionalne zabavne manifestacije koja se održava još od 1966. godine.

ČETVRTA DRAGOCJENOST Crikvenice su Ljubavna cestica i Aquarium. Ljubavna cestica je originalna i živopisna šetnica okružena submediteranskim raslinjem koju su tridesetih godina prošlog stoljeća projektirali i osmislili ing. Ante Premužić (autor i poznatog planinarskog puta na Velebitu), te Alfons Kauders. Sustav staza kroz bilje privlačio je mnoštvo mladih ljubavnih parova koji su tuda šetali, pa je po njima i dobila ovo romantično ime.
Aquarium je, pak, posebno mjesto na kojem ljubitelji podmorskoga svijeta mogu vidjeti na 200 m2 mogu vidjeti  više od stotinu vrsta riba iz Jadranskoga mora, pedesetak primjeraka riba iz tropskih mora te neke slatkovodne ribe.

PETA DRAGOCJENOST Crikvenice njeni su brojni sportski, zabavni, kulturni i gastronomski sadržaji na ponudi čitave godine. Doda li se tome kako ovu petu dragocjenost upotpunjava sklad između sunca, svježeg zraka, mirisa mora i borove šume, jasno je kako s razlogom u ovaj grad gosti dolaze već više od stotinu godina.

I na kraju, gdje se izgubilo zakopano blago iz naslova?


Nije se izgubilo, čuva ga zmija! Imate li hrabrosti krenuti u potragu?

 

U neposrednoj blizini Crikvenice, uz tok Dubračine, postoji nevelika, ali strateški izvrsno postavljena srednjovjekovna gradina – Badanj. Iako je bila napuštena nakon velikog potresa u 14. stoljeću i danas se uz nju veže legenda o zakopanom blagu koje čuva velika zmija, poznati staromediteranski božanski simbol.
Kaže se „gdje ima dima ima i vatre“, a legende o zakopanom blagu česte su na području crikveničke rivijere i Vinodola. Stoga, možda samo treba ozbiljno poći u potragu…

INFO: Turističko-informativni centar Crikvenica
Trg Stjepana Radića 1c, 51260 Crikvenica,
Telefon: +385 (0)51 241 051, fax: +385 (0)51 241 867
www.rivieracrikvenica.com
e-mail: crikvenica@tzg-crikvenice.hr

0
No votes yet