Što vidjeti

Kulturno-povijesne ljepote svakako su dodatak više koje će savršeno začiniti vaš odmor. Ako k tome dodamo i pokoju zabavnu avanturu, moći ćete se pohvaliti savršenim odmorom. Odmaknite se malo od izležavanja na suncu i kupanja u moru te krenite u istraživanje onoga zbog čega su i mnogi veliki povijesni vladari voljeli dolaziti na ovo područje.

Avantura baš za svakoga

Priupitajte se samo kojem profilu istraživanja pripadate, onom koji traži čarobne prirodne ljepote koje oduzimaju dah, onom koji zadovoljstvo pronalazi u umjetnosti ili upoznavanju kulturno-povijesnih znamenitostima ili onom koji obožava nalazišta svih tipova. Pronađite se u jednom ili u svima njima, a mi ćemo vam pomoći kako biste na što jednostavniji način isplanirali svoje dnevne izlete.  Crikvenička rivijera budi široku paletu ne samo usluga, nego i raznih doživljaja zbog kojih i planirate svoje ljetno putovanje.

Kamene crkvice baš svih veličina i dimenzija

Ako vas oduševljavaju sakralne građevine, na pravom ste mjestu jer upravo ovo područje sadrži brojne crkve i kapelice koje će vas oduševiti svojim interijerom i eksterijerom. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Sv. Antuna Padovanskoga i Ruska pravoslavna crkva u Crikvenici,  Sv. Jelena u Dramlju, Sv. Jakova apostola u Jadranovu i Svete Katarine u Selcu, jedne su od većih crkva koje nećete moći zaobići na svojem putovanju, a blizina gradova u kojima se nalaze omogućit će vam da ih istražite tijekom svog odmora, no ostavite ipak neku skrivenu kapelicu koju ćete posjetiti prilikom ponovnog dolaska.

Umjetnost na morski način

Ako ste ljubitelj umjetnosti koja svoje korijene vuče u likovnom stvaralaštvu, ali i u tradiciji, onda svakako morate posjetiti Muzej grada Crikvenice gdje ćete uživati u očuvanim arheološkim, prirodoslovnim, kulturno-povijesnim i ribarskim zbirkama, a ljepotu igre boja na platnu doživjet ćete u Gradskoj galeriji Crikvenice gdje su predstavljeni brojni umjetnici ovoga kraja koji su prikazali svoj doživljaj mora, morskih stanovnika, pokoji stari običaj ili tradiciju ostavljenu u sakralnim objektima.

Nalazišta za prave istraživače

Za sve one koji su očarani arheologijom, na ovim područjima nalaze se i nekoliko nalazišta koji svjedoče o bogatom i dinamičnom životu iz doba starih Rimljana, ali i o životu davno izumrlih životinja. Nalazišta „Igralište“ u Crikvenici i „Lokvišće“ u Jadranovu čuvaju vrijedne keramičke radove starih Rimljana dok Jama Vrtare male u Dramlju predstavlja jedno od najbogatijih paleontoloških nalazišta u Hrvatskoj.

I još malo avanture za kraj

Za poseban doživljaj mora i morskih stanovnika, tu je i Aquarium u Crikvenici koji vam na drugačiji i zanimljiviji način priča posebnu priču morskih dubina.
Ukoliko ste željni proširiti svoje znanje i vidjeti još više, svakako vam predlažemo da istražite čarobno zaleđe Vinodolske doline, s pitoresknim mjestima Bribir, Drivenik, Grižane i Tribalj.
No nemojte zaboraviti ni nematerijalnu baštinu zbog koje svaki doživljaj dobiva potpuni smisao. Svi oni običaji, suveniri, pjesme i ples pokazat će vam koliko smo različiti, a opet s druge strane jednaki jer nas sve zajedno spajaju iste vrijednosti, a to je ljubav prema tradiciji i upoznavanju nečeg novog.

0
No votes yet