Ljubavna cestica

Šetnica inspirirana ljubavnim pričama

Ako ste ljubitelj dugih romantičnih šetnji gdje će vam čak i morski valovi i šumski cvrčci ispričati svoju priču, onda ste svakako na pravom mjestu. Najljepša šetnica na crikveničkom području, kako je mnogi opisuju, nastala je još ranih tridesetih godina 20.  stoljeća, a zbog mnogih zaljubljenih pogleda koje možete tamo sresti, dobila je naziv Ljubavna cestica.
To je prekrasna oaza, duga 8 km, u kojoj ćete pronaći prekrasnu simbiozu prirode i kulturno – povijesne baštine. Oaza u kojoj ćete probuditi svoja osjetila, bilo da zaljubljeno gledate u voljenu osobu držeći je za ruku, osluškujete morske valove ili pak uživate u mirisu mediteranskog bilja.

Na putu ćete upoznati i neke od kulturno - povijesnih znamenitosti:

  • Kasnoantičku gradinu Badanj (60 m n.v.)
  • Pod veli kamik - nekadašnji izvor pitke vode i prvi crikvenički vodovod, izgrađen 1890. Godine
  • Vidikovac na putu od gradine Badanj do Kavranove stene na 155 m n.v. s pogledom na Tribalj i Tribaljsko akumulacijsko jezero
  • Lokvu ispred Kavranove stene s livadicama kao stvorenima za odmor i druženje
  • Kavranova sten, koja se strmo uzdiže iznad lokve na 290 m n.v.

Gradina Badanj

Gradina Badanj je najstariji spomenik srednjovjekovnog fortifikacijskog graditeljstva u Vinodolu, koji se nalazi u neposrednoj blizini Crikvenice. Iako ne znamo izvorni naziv same utvrde, tlocrt nam govori o njegovoj velikoj povijesnoj važnosti, a antički nalazi svjedoče da je građena u ranobizantskom dobu, između 4. i 6. stoljeća.  Utvrda je nepravilnog kružnog oblika koja se sastoji od prostrane središnje kule, u kojoj se nalaze prostorije za boravak posade i vodosprema. Do središnje kule se moglo pristupiti samo prolazom kroz uski kružni ophod, koji je bio omeđen jakim bedemom, djelomično ojačanim pravokutnim kontraforima. Uz vijugavi pristupni put nalazi se podgrađe s više pravokutnih stambenih objekata.

U njezinom podnožju nalaze se i ruševine crkvice sv. Duha koja potječe još iz 12. stoljeća. Crkvica je obnovljena u 15. stoljeću, a uz nju se nalazi srednjevjekovno groblje koje je nastalo nakon napuštanja starohrvatskoga groblja na Gorici u selu Stranče.

Pod veli kamik

Pod veli kamnik mjesto je koje je obilježilo povijest crikveničkog kraja. Taj izvor pitke vode i prvi vodovod, koji je od 1890. godine bio je jedino mjesto koje je u vrijeme suhih ljetnih mjeseci snabdijevalo stanovništvo pitkom vodom. Danas ga je teško pronaći ispod uzdignutog kamena, ali je tu, iznad gornje staze Ljubavne cestice. Iako je 1916. godine presušio zbog posljedice potresa u Crikvenici, nije zaboravljen još ni danas, nego je uz slavinu podignut spomenik kako bi nas podsjetio na veliku važnost koju je imao u životu onoga doba.


 

0
No votes yet